Wie?

Mijn naam is Lize Nijenhuis. Ruim 20 jaar ben ik werkzaam in de gezondheidszorg, voornamelijk als medisch maatschappelijk werker. In dit werk heb ik veel te maken met rouwprocessen rondom het verlies van gezondheid. Ik kom geregeld tegen dat verlies van gezondheid, door bijvoorbeeld chronische aandoeningen, verlieservaringen uit het verleden naar boven brengt. Mensen zijn uit balans en in die fase worden "oude" verliezen wederom als pijnlijk ervaren.

 

Waarom?

Het begeleiden van mensen uit balans en hun confrontatie met eerdere verliezen, motiveerde mij in 2016 om de opleiding Rouwbegeleidingskunde aan de Hogeschool Utrecht te volgen. Deze verdiepende opleiding richt zich op rouw in alle vormen, volgens de nieuwste inzichten rondom rouwprocessen. Belangrijk is het leren nabij te zijn bij mensen met een verlies. Deze opleiding heeft een grote meerwaarde in het ondersteunen van mensen en is mijn inspiratie geweest om Rouwinzicht te starten.

 

Hoe?

In de begeleidingen gebruik ik met name non-directieve counseling, rationeel emotieve therapie, betekenis- en zingeving, hechtingstheorieën, narrativiteit en psycho-educatie. Hierin is een combinatie te vinden van inzicht geven in processen, maar ook soms een praktische insteek: wat heb je nu nodig? Daarnaast ben ik certificeerd om het Labyrinthoss Rouwkwartet© te gebruiken, een methodiek gebaseerd op de verliescirkel met afbeeldingen en treffende vragen. Geschikt voor individueel gebruik, in verpleeghuizen of revalidatiecentra of tijdens teamtrainingen.

 

En verder?

Ik ben gehuwd en moeder van twee puberdochters. Naast Rouwinzicht ben ik 2 dagen werkzaam als medisch maatschappelijk werker bij het Audiologisch Centrum in Hilversum. Vanuit deze functie ben ik geregistreerd bij het Registerplein.

Ook ben ik gastdocent aan SAU, Sociale Academie Utrecht, daar geef ik de les Levend Verlies.  

Vrijwilligerswerk doe ik bij Stichting Tröst in Utrecht, een stichting die een ontmoetingsplaats biedt voor mensen die een dierbare zijn verloren, onder andere door het organiseren van Café Tröst. 

In Utrecht Lunetten organiseer ik sinds 2018 samen met wijkgenoten Wereldlichtjesdag, een herdenking die wereldwijd de tweede zondag in december plaatsvindt. Om 19.00 uur worden er lichtjes aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt niet uit of dat verlies kort of lang geleden is, het is een mooi en intiem samenzijn om het kind te herdenken. 


 

 

KvK: 68202342  |  Praktijk AGB-code: 900630    |  Zorgverlener AGB-code: 90103688  |  NFG- registerlid VPMW  |  Lid RBCZ

 

20150618 NFG met tekst    RBCZlogo.JPG20160217 EAC klein  registerplein  bpsw