Over Mij
Sinds 2017 bestaat Rouwinzicht en ik ben mijzelf nog steeds dankbaar dat ik met mijn praktijk ben begonnen. In de afgelopen jaren heb ik mensen mogen helpen na overlijden van een partner of een ouder (door natuurlijk overlijden of door suïcide), echtparen die ongewild kinderloos zijn, mensen die kampen met verlies van gezondheid en ouders van een kind met een beperking. Dat klinkt zwaar, en het is geregeld ook verdrietig, maar het samen vinden van een toekomst met verlies geeft mensen rust. Er ontstaat ruimte en balans, waardoor de pijn van het levend verlies er mag zijn. En dat zien gebeuren bij mensen zorgt ervoor dat ik mijn werk niet als zwaar, maar vooral zinvol ervaar. Ik wil mensen leren leven met de hindernissen die op hun pad komen. Dat doe ik door open, eerlijk, duidelijk en ook met humor te ontdekken waar iemands rouw uit bestaat.
Ik luister en kijk wat iemand nodig heeft. De meeste aandacht zal uitgaan naar de emotionele ondersteuning. Wie of wat ben je kwijt? Wat doet dat met je? Wie ben jij nu zonder de ander of bijvoorbeeld zonder een goede gezondheid? Maar soms ben ik ook praktisch bezig: hoe ga je je dag indelen zodat je de dag weer door kan komen. Samen zoeken we naar een passende manier om met het verlies om te gaan.
Wie ben ik?
Inmiddels heb ik bijna 30 jaar ervaring in therapeutische relaties, vooral als medisch maatschappelijk werker. Mijn werkveld was blinden en slechtzienden, in een ziekenhuis op de afdeling Neurologie en de laatste jaren bij de afdeling Audiologie (eerst in Hilversum en nu in Amsterdam UMC). Hier begeleid ik mensen om te leren leven met hun slechthorendheid, tinnitus of hyperacusisklachten.
Op al die terreinen is er sprake van levend verlies, ik ben dus gepokt en gemazeld op dat terrein.
Sinds 2018 ben ik betrokken bij de Sociale Academie Utrecht Sociale Academie Utrecht, daar geef ik de les Levend Verlies aan de opleiding Verlies en Rouwtherapie.
Kwaliteit leveren vind ik zeer belangrijk, door aangesloten te zijn bij de beroepsverenigingen BPSW en NFG volg ik scholingen en neem deel aan intervisiegroepen.
In mijn werk gebruik ik onder andere Acceptance and Commitment Therapy (ACT), narratieve therapie, hechtingstheorieen en betekenis en zingeving.
En verder...
Ik ben gecertificeerd om het Labyrinthoss Rouwkwartet© te gebruiken, een methodiek gebaseerd op de verliescirkel met afbeeldingen en treffende vragen. Geschikt voor individueel gebruik, in verpleeghuizen of revalidatiecentra of tijdens teamtrainingen.
Vrijwilligerswerk doe ik bij Stichting Tröst in Utrecht, een stichting die allerlei activiteiten en lezingen organiseert voor mensen die een dierbare zijn verloren, onder andere door het organiseren van Café Tröst.
In Utrecht Lunetten organiseer ik sinds 2018 samen met wijkgenoten Wereldlichtjesdag, een herdenking die wereldwijd de tweede zondag in december plaatsvindt. Om 19.00 uur worden er lichtjes aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt niet uit of dat verlies kort of lang geleden is, het is een mooi en intiem samenzijn om het kind te herdenken.
Naast rouwtherapeut en medisch maatschappelijk werker ben ik vooral ook partner en moeder van 2 dochters.